GÜRCİSTAN DEVLET BAKANI HAİNDRAVA TÜRKİYE’YE GELDİ
Gürcistan Cumhuriyeti Çatışmaların Çözümünden Sorumlu Devlet Bakanı Georgiy Haindrava, Türkiye’ye geldi. Bilindiği gibi 1944 yılında Ahıska’nın yerli Türk ahalisinin gençleri savaşa götürülmüş, kendileri de Orta Asya ülkelerine sürgüne gönderilmişti. Halen sürgünde bulunan ve dağınık halde hayat mücadelesi veren Ahıskalıların vatana dönüş süreci gündeme geldi. 1999 yılında Avrupa Konseyi’ne girmek için müracaat eden Gürcistan’a Ahıskalılara vatan kapılarının açılması şartı konuldu. AK, sürgün ahalinin dönmesi için gerekli kanunî düzenlemelerin yapılmasını istedi. Bu şartı kabul eden Gürcistan, aradan yıllar geçmesine rağmen Ahıskalıların vatana dönüşüyle ilgili hiçbir şey yapmadı. İktidara gelen ve Batıya yakın bir politika izleyen Saakaşvili yönetimi, nihayet bir kanun taslağı hazırlayarak AK’ya sundu.
Bu arada konuyla ilgili Devlet Bakanı Haindrava, 2005 yılı yaz aylarında, Ahıskalıların yaşamakta oldukları ülkeleri dolaştı, onlarla toplantılar yaptı. Haindrava’nın Türkiye ziyareti, bu seyahatlerin son bölümüydü. İstanbul, Bursa ve Ankara’da seri toplantı ve ziyaretlerde bulunan Haindrava, Ahıskalıların Türk değil, Meskh olduğu gibi bilim ve akıl dışı Gürcü tezini, misafir bulunduğu Türkiye’de de tekrarladı. İnegöl’de Acara muhacirlerinin yaşadığı köyleri ziyaret etmeyi de unutmayan Haindrava, 18-20 Nisan’da Ankara’daydı. TOBB Üniversitesi ve OTDÜ’deki toplantılara katılan misafir Bakan, Abhaz ve Ahıskalıların sorularıyla zor anlar yaşadı. Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın tarafından Devlet Konukevi’nde verilen akşam yemeğine AHDEF Başkanı Yunus Zeyrek de davetliydi. Yemekte yapılan dostça konuşmalarda, karşılıklı güven, anlayış ve iş birliğinden bahsedildi. Ahıska Türklerinin dönüşüyle ilgili net konuların konuşulmadığı yemek, yine samimî bir havada sona erdi.
Edinilen bilgilere göre TBMM ve Başbakanlık’ta yapılan toplantılarda Türk tarafı, Ahıskalıların kendi millî kimlik ve kültürel değerleri tanınarak kısa zamanda, kendi yurtlarına dönmesi için gerekenin yapılmasını istedi. Gürcü tarafının ise meseleyi muğlak ifadelerle geçiştirdiği, net ifadelerden kaçındığı da gelen haberler arasındadır. Buna bağlı olarak 28 Nisanda Tiflis’te yapılan toplantıya Türkiye’den katılması düşünülen AHDEF Başkanının son anda katılmaması, Dışişleri’nin konuya tam hakim olmaması şeklinde yorumlandı.
AHDEF’İN İKİNCİ OLAĞAN GENEL KURULU YAPILIYOR
19 Haziran 2004 tarihinde Birinci Olağan Genel Kurulunu yapan AHDEF, 2006 Haziranında Ankara’da İkinci Genel Kurulunu yapacaktır. İki seneden beri faaliyetini sürdüren AHDEF, iç ve dış şer çevrelerine karşı halkımızın tarihî ve kültürel millî varlığı yolunda yaşadığı ıstırapların nihaî çözüme kavuşturulması için yoğun bir çalışma dönemi geçirdi. Ahıska Türklerinin 1992 yılından itibaren Türkiye’ye gelmeleriyle başlayan dernekçilik, ne yazık ki halkımızın gözünde günden güne irtifa kaybetti. İşi gücü olmayan insanların gelir kapısına dönüşen dernekçilik, AHDEF tarafından da kabul edilmemektedir. Öyle ya amaç, halka hizmetse bir caddede iki dernek olur mu? Birtakım sorumsuz ve cahil kişilerin elinde kalan böyle millî ve ciddî bir dava, Türk kamuoyunda da internet sayfalarına konu olacak derecede eleştirildi. Köşe kapmaca gibi dernek kapmaca günleri yaşandı. Bilimsel ve yasal yollarla etkili ve kalıcı işler yapmaya özen gösteren AHDEF, birilerinin gözüne battı. Birkaç sorumsuz memurla ikamet işleri kotaranların marifetiyle Federasyon merkezi adeta bir baskın hareketine maruz kaldı. Pınar suyunun başka sularla karıştırılınca içilemeyeceğini idrak edemeyenler, dernekçilik adına yola çıkan herkesin bir arada olmasından bahsetmektedirler. Ne iyi ki resmî makamlarda bu gidişi dikkatle takip edenler, bu tür üzücü ve vicdanları titreten hareket ve niyetleri fark ediyor, AHDEF de güvenle yarınların projelerini hazırlıyor. İkinci Genel Kurul, bu anlayışla ve yeni bir hamleyle AHDEF’e yol gösterecektir.
AHDEF, AHISKA TÜRKLERİ KÜLTÜR PROJESİNE BAŞLADI
AHDEF, uzun yıllar anavatandan ayrı düşen Ahıska ve sonra da sürgüne giden halkımızın millî hafızasını yaşatmak amacıyla yeni bir proje üzerinde çalışmalara başladı. Halkımızın sürgün öncesi ve sonrası belge, bilgi, fotoğraf ve şifahî kültür ürünlerini derleyerek bir arşiv oluşturmayı amaçlayan AHDEF, bu çalışmanın sonunda bir de Ahıska Türkleri belgeseli hazırlamayı düşünmektedir. Elde edilecek birikim, Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Kültür Atlasına da eklenecektir. Hemşehrilerimizin yakın ilgisini çekeceğini umduğumuz söz konusu çalışmalara bütün Ahıskalıların katkıda bulunmasını diliyoruz.
İrtibat: 0312 229 52 56; e-posta: zeyrek@gazi.edu.tr
DENİZLİ’DE YENİ BİR HAMLE
Denizli’nin Honaz ilçesinde yaşamakta olan Ahıskalılar, bir derneğin çatısı altında toplandılar. Hemşehrilerin sorunlarıyla yakından ilgilenmek, sosyal ve kültürel faaliyet yaparak halkımızın kültür hayatını canlı tutmak amacıyla faaliyete geçtiklerini ifade eden dernek yöneticileri şu isimlerden meydana gelmektedir:
Başkanlığını Bahtiyar Ragıp ve Başkan Yardımcılığını Nazım Tahir’in yaptığı derneğin kurucu yönetim kurulu üyeleri de şunlardır: Mehmet Şahbender, Bekir Sultan, Cafer Bayram, Cumali Tahir, Mevlüt Niyazoğlu.
AHDEF üyeliğine kabul edilen derneğimizin yönetimini tebrik eder ve çalışmalarında daima başarılar dileriz.
Adres: Cumhuriyet Mah. Hükümet Konağı Karşısı, Belediye Dükkânları No. 5
HONAZ-DENİZLİ
Tel. 811 33 51
AZERBAYCAN’DA AHISKALI AYDINLAR KONFERANSI TOPLANDI
Azerbaycan’ın Saatli ilçesine bağlı Adigön kasabasında Ahıska Türkleri Aydınları Konferansı düzenlendi.
7 Mayıs, Pazar günü Şadlık Sarayında gerçekleşen konferans, Vatan Cemiyeti tarafından organize edildi. Konferansa katılan aydınlar, Ahıska Türklerinin tarih, kültür, folklor ve bugünkü meselelerini dile getirdiler. Konferansın en önemli tarafı, Gürcistan Devlet Bakanı G. Haindrava’nın Türkiye ziyareti sonrası Tiflis’te yaptığı toplantı sonrasına rastlamasıydı. Zira bu toplantıya iştirak eden Ahıskalıların, vatana dönüş süreciyle ilgili tereddütleri giderilmemiştir. Bu hususlar, son konferansta da münakaşalı bir şekilde dile getirildi.
Vatan Cemiyeti tarafından konferansa davet edilen Uluslararası Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu (AHDEF) Başkanı Yunus Zeyrek, bilhassa son günlerin en önemli konusu olan vatana dönüş meselesi üzerinde durdu. Zeyrek, dikkatle dinlenen ve sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında özetle şu hususları dile getirdi:
“Ahıskalıların tarihte yaşadığı bölge bellidir, bu bölge de Ahıska ve çevresidir. Dönüşün de bu topraklara olması tartışılamaz. Halkımızın önüne konulmak istenen ‘Gürcistan’ın her tarafı vatan’ sözü, samimiyetten uzaktır. Kimse bu halka yeni vatan aramaya kalkışmamalıdır. Zira hiçbir hemşehrimiz, yeni sürgünlere talip değildir.
Kimse bizim kimliğimizi tartışmamalıdır, zira bu husus kimseden sorulmamıştır. Bu tür demagoji, hem ayıp ve çirkindir hem de bir insanlık suçudur. Bu halk tarih boyunca Türk’tü, bugün kendini böyle görmektedir, yarın da öyle olacaktır. Unutulmamalı ki, hiçbir suç isnat edilmeyen Ahıska ahalisi, sadece Türk olduğu için sürülmüştür.
Avrupa Konseyi süreci derhal başlamalı ve vatana dönüşler, birkaç sene içinde tamamlanmalıdır. 220 köy ve kasabayı iki saat içinde boşaltanlar, şimdi yerleştirmenin zor olduğunu, uzun zaman alacağını söylemektedirler. Halkımızın buna tahammülü yoktur. Ahıskalılar, yaşadıkları ülkelerde problem olmamış, vatana döndüklerinde de olmayacaklardır. Sürgünde geçen 62 sene bunun en açık ispatıdır. O halde bu halka şüpheyle bakanların kafaları karışıktır!”
Konferansta Tahircan Kukulov, Gülahmet Şahin, Mevlüt Feyyazoğlu, Sabircan Celilov, Cabir Halidoğlu, Çingiz Nemanzade, İbrahim Burhanov, Rasim Bayraktarov gibi ziyalılar da birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ana konusu Ahıskalıların Türklüğünün tartışılamayacağı ve vatana dönüşle ilgili düşüncelerdi.
Saatli ilçesinin Şirinbeyli, Adigön ve Sımada köylerinde Ahıskalıların ev, okul, salon ve açık hava toplantılarına katılan AHDEF Başkanı, Vatan Cemiyeti’ni birlikte faaliyete ve birlikte hareket etmeye davet etti. Tiflis’te kurdurulan XISNA teşkilatının faaliyetine de dikkat çeken Zeyrek, “Sakın bölünmeyin, parçalanmayın, fitneye düşmeyin!” uyarısında bulundu. Halkın büyük bir sevgi ve teveccühüyle karşılaşan Zeyrek, bölgede yaşayan Ahıskalıların meseleleriyle ilgili notlar aldı ve Türkiye’deki yetkililere sunulmak üzere rapor etti.
9 Mayısta Saatli’den ayrılan Zeyrek, Vatan Cemiyeti Başkanı İbrahim Burhanov ve Başkan Yardımcısı Fazlı Eşrefov’la Bakü’ye geldi; Cemiyet mensuplarıyla değerlendirmeler yaptı. Burada Milletvekili Sabir Rüstenhanlı’nın eşi, Azeri-Türk Kadınlar Birliğinin Başkanı ve Hatun mecmuasının sahibi Tenzile Rüstemhanlı ile görüştü.
Zeyrek, dönüşünde AHDEF Yönetim Kuruluna gezisiyle ilgili bilgi verdi, intibalarını anlattı.