Haberler

ULUSLARARASI AHISKA TÜRK DERNEKLERİ

FEDERASYONU GENEL KURULU

 

Uluslararası Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu (AHDEF), ikinci olağan genel kurulunu yaptı. Yurt içi ve yurt dışından gelen Ahıska derneklerinin katılımıyla yapılan genel kurulda, Federasyon Başkanı Yunus Zeyrek, iki yıllık faaliyetini anlattı.

Federasyonun kurumlaştığını belirten Zeyrek, konferans, TV konuşmaları, Bizim Ahıska adlı bir dergi ve web sitesiyle tanıtım faaliyetine ağırlık verdiklerini söyledi.

Halen sürgünde bulunan Ahıska Türklerinin vatana dönmeleri için mücadeleye devam ettiklerini belirten Federasyon Başkanı, “Avrupa Konseyi sürecinde Gürcistan’ın hazırladığı dönüş yasası, halkımızı tatmin etmekten çok uzaktır. Bunun asgarî insan hak ve şerefine uygun duruma getirilmesi için Strazburg’a giderek Avrupa Konseyi nezdinde girişimde bulunduk. Bu girişimin olumlu sonuçlar vereceğini ümit ediyoruz.” dedi.

Genel kurula katılan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil de bir konuşma yaptı. Pakdil konuşmasında, Ahıska Türklerinin sosyal ve kültürel faaliyetlere önem vermesi gerektiğini, sanat ve edebiyatı olmayan toplulukların kaybolup gittiğini dile getirdi.

Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Eski Devlet Bakanı Reşat Doğru ve Yurtdışı Eğitimi Genel Müdürü Hasan Kaplan’ın da birer konuşma yaptığı genel kurul, olgun bir havada tamamlandı. Genel kurulda AHDEF’in yeni yönetimi belirlendi. Yunus Zeyrek, yeniden Federasyon başkanlığına seçildi.

 

AHISKA KÜLTÜR GECESİ

 

AHDEF’e bağlı İstanbul Ahıska Türkleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneğinin öncülüğünde bir kültür gecesi düzenlendi. Dernek, Azerbaycan’da burs vererek öğrenimlerine katkıda bulunduğu başarılı öğrencileri, Türkiye’ye getirerek onlar için bir gezi programı düzenledi.

Öğretmenleriyle birlikte 1 Temmuzda Türkiye’ye gelecek olan 45 kişilik Ahıskalı öğrenci ve öğretmen grubu, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Konya ve Bursa’da tarihî yerleri gezecek. Bu konuda bilgi veren Dernek Başkanı ve Federasyon Başkan Yardımcısı Dr. Rüstem Mürseloğlu, “Bu geziyle, öğrenim çağındaki Ahıskalı çocukların Türkiye’yi görüp tanımalarını amaçladık.” dedi.

9 Temmuz Pazar günü saat 20.00’de Bağcılar Belediyesi Halk Sarayı’nda Ahıska Türkleri Kültür Gecesine katılacak olan grup, daha sonra Çanakkale’ye gidecek. Azerbaycan’dan gelecek Ahıskalı öğrenci topluluğu 15 Temmuzda Türkiye’den ayrılacak.

 

 

AHDEF, AVRUPA KONSEYİ’NDE

 

Gürcistan hükümeti tarafından hazırlanarak Avrupa Konseyi’ne sunulan Ahıskalıların Vatana Dönüşüyle ilgili kanunun Konsey’de görüşülmesinden önce, AHDEF heyeti Strasburg’a gitti. Heyet, burada Konsey Genel Sekreterinin Başdanışmanı Plamen Nikolov ile Konsey’in Denetim Komisyonu Sekreter Yardımcısı ve Gürcistan Raportörü Bonnie Theophilova-Permaul’u ziyaret ederek söz konusu kanunla ilgili görüş ve kaygılarını bildirdi.

Federasyon Başkanı Yunus Zeyrek ve Başkan Vekili Mürefeddin Sakimov, Konsey yetkililerine, beş dilde hazırlanmış bir broşürü sundular ve ek olarak birçok açıklamalarda bulunarak, söz konusu kanunun bir vatana dönüş kanunu olma vasfı taşımadığını bildirdiler.

Ziyaretle ilgili olarak Federasyon Yönetim Kuruluna bilgi veren Federasyon Başkanı Zeyrek şunları söyledi:

“Heyetimiz, ilgiyle ve anlayışla karşılandı. Görüştüğümüz kişilere, Gürcistan’ın bu halkın milli kimliğini kanunda anmadığını ve yapılan toplantılarda da onların Türk olduklarını kabul etmediğini açıkça anlattık. Gürcistan, sürgün halkımızı, ata yurduna yerleştirme niyetinde değil. Gürcistan geneline yaymaktan bahsediliyor ki bu, daha vahim bir sürgün anlamına gelir; halkımız da böyle bir dönüşe razı olmaz. Bu ve buna benzer yanlışlıkları ve eksiklikleri anlattık. Bazı belgelerle birlikte bir broşür halinde kendilerine sunduk. Herhalde bundan sonrası, bundan öncesi gibi olmayacaktır. Açtığımız bu yolu takip etmemiz gerekir. Konsey delegasyonuna mektuplar yazarak davamızı anlatmaya devam edeceğiz.”