Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli, Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine 14 Kasım günü Türkiye’ye geldi. İki Başbakan, yaklaşık iki saat süren baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı yaptılar.
Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Zurab Nogaideli şerefine Başbakanlık resmî konutunda akşam yemeği verdi.
Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada Gürcistan Başbakanı ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin her anlamda gelişerek ileri bir ortaklık seviyesine eriştiğini memnuniyetle müşahede ettiğini belirten Erdoğan, Gürcistan’ın enerji ve ulaştırma alanları başta olmak üzere, bölgesel işbirliği projelerine aktif şekilde katılmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.
İkili siyasî ilişkilerle ilgili görüş beyanından sonra Ahıska Türkleri de gündeme geldi.
Ahıska Türklerinin Gürcistan’a dönüşlerine imkân tanıyan kanunun kabul edilmesini önemli bir adım olarak gördüklerini belirten Erdoğan, bu çerçevede yasanın kapsamlı ve sonuç alıcı bir şekilde uygulamaya konulması için Gürcistan hükûmetinin gerekli adımları atacağına inandıklarını dile getirdi.
Ahıska Türklerinin ata topraklarına yeniden yerleşmelerine ve uyum sağlamalarına katkı sağlayacak pilot projelere her türlü desteği sağlamaya ve yardımda bulunmaya hazır olduklarını ifade eden Erdoğan, “Vatandaşlığınızı kazanacak bu mağdur insanların, ülkelerimiz arasında zaten mevcut olan insanî köprüyü daha da güçlendireceklerine gönülden inanmaktayız.” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Gürcistan Başbakanıyla birlikte yaptıkları basın toplantısında Ahıska Türkleriyle ilgili olarak şunları söyledi: “Ahıska Türklerinin anayurtlarına yerleşmelerine yardımcı olacak, bölgenin hızlı bir şekilde kalkınmasını sağlayacak pilot projelere destek verebileceğimizi bir kez daha burada vurgulamak istiyorum. Ahıska Türklerinin Gürcistan’daki anayurtlarına dönüşünün ülkelerimiz arasında yeni bir dostluk ve iş birliği köprüsü oluşturacağına inanıyorum. Ahıska Türklerinin Gürcistan’a dönüşü için bir çalışma başlatma kararı aldık. Ülkelerimiz arasında dostluğu pekiştireceğine inandığım bu çalışma için gereken alt yapının tamamlanması için görüşmelerimizi yoğunlaştıracağız.” dedi.
İki ülkenin komşuluk ilişkilerinin zengin bir geçmişi bulunduğunu kaydeden Nogadeli her iki ülkede çok sayıda ortak kültür varlıkları mevcut olduğunu söyledi.
Nogaideli, “Onların en iyi şekilde korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki karşılıklı dostluk ve saygı sayesinde barışçı, istikrarlı ve kalkınmış bir bölgede yaşama hayalimizin hayata geçirileceğine inancımız tamdır.” diye konuştu.
Başbakanın konuyla ilgili beyanatı, basınımızda şu başlıklarla yankılandı: Ahıska Türkleri için harekete geçiliyor. Ahıska Türkleri yurtlarına dönüyor. Ahıska Türkleri Gürcistan’a dönecek. Türkiye, Ahıska Türkleri için harekete geçiyor.
YORUM:
Başbakan Erdoğan’ın sözlerini, meseleyle ilgili olarak bugüne kadar söylenmiş sözlerin en kapsamlısı olarak değerlendiriyoruz. Bu sözlere mercek tutulduğunda şu hususların, yetkili bir ağızdan açıkça ortaya konulduğu anlaşılmaktadır.
Başbakan, Gürcistan Parlamentosu tarafından kabul edilen dönüş kanununu ciddiye alıyor, bundan memnuniyet duyuyor ve bu kanunun kapsamlı ve sonuç alıcı bir şekilde uygulanması için Gürcistan hükûmetinin üzerine düşeni yapacağına inandığını belirtiyor.
Başbakan, Ahıskalıların sadece Gürcistan’a dönüşünden değil, Gürcistan’daki ana yurtlarına dönüşünden söz etmiştir. Biz bu ifadenin şuurlu bir şekilde kullanıldığına inanıyoruz. Bu sözlerin, Gürcistan’daki bazı çevrelerin Ahıska’ya dönüşün söz konusu olamayacağından bahisle diğer bölgelere yerleştirileceklerinden dem vurmalarına karşı bir ikaz olduğunu düşünmekteyiz.
Başbakan Erdoğan, Ahıska Türklerinin vatana dönmeleriyle mevcut olan Türk-Gürcü dostluğunun daha da pekişeceğini dile getirmiştir. Bu da Ahıskalıların Gürcistan için bir problem teşkil etmeyeceğinin, aksine iki ülkeyi daha da yaklaştıracağının ifadesidir.
Başbakan, Gürcistan’ın dönüş kanunu çıkarmasıyla uygulamanın başlatılmasını istemekte ve bu süreçte Türkiye’nin de elden geleni yapacağını belirtmektedir.
Bundan sonrası Türk ve Gürcü makamlarının gayret ve ciddiyetine kalmıştır.
NOT: Bu görüşmelerden sonra Tiflis’e dönen Başbakan Zurab Nogaideli, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tarafından 17 Kasımda görevinden alınmış, yerine Gürcistan Bankası Genel Müdürü Lado Gurcenidze getirilmiştir. Cumhurbaşkanı Saakaşvili de, 5 Ocak 2008’de yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerine katılmak üzere 26 Kasımda görevinden istifa etmiştir. Bu görevi Parlamento Başkanı Nino Burjanedze üstlenmiştir. Bu seçimlerin sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını, ülkede asayişin bozulmamasını diliyoruz.