Haberler

Mehteber KADİROVA

1.                        AHDEF’TE HİNKAL GÜNÜ

 

Federasyonumuzun Ankara-Maltepe’deki ofisinde 7 Mart Pazartesi günü  “Hinkal Günü”  yapıldı. Akşam saatlerinde Ahıskalı hanımlar tarafından pişirilen Ahıskalıların millî yemeği hinkal, konuklara ikram edildi. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Üyesi Recep Sanal, Devlet Arşivleri Genel Müdürü Yusuf Sarınay, TESKOMB Başkanı A. Kadir Akgül, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasî İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı H. Avni Karslıoğlu, Devlet Bakanlığı Türk Dünyası Öğrenci Koordinatörü Birol Dok’un da aralarında bulunduğu seçkin bir davetli hinkal yerken, memleket özlemi giderdi.

 

2. RUS DİPLOMATIN AHDEF ZİYARETİ

 

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçiliğinde görevli diplomatlardan Aleksandr Kuznetsov, AHDEF Merkezini ziyaret etti. 22 Mart Salı günü gerçekleşen ziyarette çeşitli konular konuşuldu. Federasyon Başkanı Yunus Zeyrek, Krasnodar’da yaşayan Ahıskalıların maruz kaldıkları durumu anlattı. Kuznetsov, meseleyi bildiklerini, Türkiye-Rusya dostluk münasebetleri çerçevesinde sorunların aşılacağını söyledi. Ziyaret, olgun bir nezaket havası içinde geçti

 

3. ANKARA’DA AHISKA TÜRKLERİ GENÇLİK ve KÜLTÜR GECESİ

 

Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde yüksek öğrenim gören üç yüze yakın Ahıskalı genç,  6-8 Mayıs 2005 tarihleri arasında Ankara’da bir araya geldi. Federasyonumuz tarafından organize edilen Ahıska Türkleri Gençlik ve Kültür Gecesi Programı için Ankara’ya gelen Ahıskalı gençler, burada üç günlük bir program çerçevesinde çeşitli faaliyetler yaptılar. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi tarafından sağlanan otobüsler, üç gün boyunca Ahıskalı öğrencilere ulaşım hizmeti verdi. Gazi Üniversitesi, programa saha ve salon imkânı sağladı. Başta Ankara Vali Yardımcıları Muammer MUŞMAL, Davut HANER ve Mamak Kaymakamı Nuh Mehmet HAMURCU olmak üzere Keçiören Belediyesinin de desteklediği program, büyük bir olgunluk, sevinç ve heyecanla gerçekleştirildi.

Programın ilk günü şehirler arasında futbol turnuvası düzenlendi. Gazi Üniversitesi kampusunda, Teknik Eğitim Fakültesinin çim sahasında yapılan turnuvada birinciliği Ankaralı öğrenciler, ikinciliği İstanbullu öğrenciler, üçüncülüğü de Konyalı öğrenciler aldı.

Programın ikinci günü, 7 Mayıs’ta, Gazi Üniversitesi Meslekî Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda bilgi yarışması düzenlendi. Bu yarışmada, Ahıska tarihi, coğrafyası ve kültürüyle ilgili sorular soruldu. Bilgi yarışmasının birinciliğini İstanbul’dan gelen öğrenciler aldı. Bursa’dan gelen takım ikinci, Ankara takımı da üçüncü oldu.

Bilgi yarışmasını müteakip hem bu yarışma hem de spor müsabakalarında derece alan takımlara, Uluslararası Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu tarafından kupa ve madalyalar verildi. Kupayı veren Federasyon başkanı Yunus Zeyrek, Ahıskalı öğrencileri başarılarından dolayı kutladı ve daima başarılı olmalarını diledi.

Aynı gün akşam saat 19.00’da Gazi Konser Salonu’nda “Ahıska Türkleri Kültür Gecesi” düzenlendi. Federasyon Genel Sekreteri Mehteber Kadirova’nın sunuculuk yaptığı geceye TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil’in yanı sıra eski Devlet Bakanı Dr. Reşat Doğru, Ankara Vali Yardımcıları, Mamak Kaymakamı ve birçok bürokratla aydınlar da katıldı. Federasyon başkanı Yunus Zeyrek’in açılış konuşmasıyla başlayan programda TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil de dinleyicileri duygulandıran bir konuşma yaptı. Pakdil konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ahıska Türkleri, bizim ayrılmaz bir parçamızdır. Yaşadıkları acıları ve içinde bulundukları olumsuz şartları biliyoruz. Hükûmet olarak meseleyle yakından ilgileniyoruz. Bu acıların bir an önce sona ermesi için gayret ediyoruz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yalnız sabırlı olmalıyız. Siz de kültürel varlıklarınız bugüne kadar korudunuz. Fakat bunları çağdaş metotlarla tespit ederek yeni nesillere bırakmamız da gerekir.”

Programda şiirler okundu, şarkılar söylendi, skeçler sunuldu, folklor gösterileri yapıldı. Programa katkıda bulunanlara plaketler verildi.

Son gün, sabahleyin Anıtkabir gezildi. Öğleden sonra da Etimesgut Göksu Parkı’nda piknik yapıldı. Parkta müzik ve eğlenceden sonra Etimesgut’a hareket edildi. Etimesgut Belediyesi önünde gençlerimizin sahnelediği oyunlar, halk tarafından merak ve heyecanla izlendi.

Program, Etimesgut Belediye Başkanlığının verdiği akşam yemeğinden sonra Federasyon Başkanı Yunus Zeyrek’in açık havada yaptığı kısa veda konuşmasıyla son buldu. Zeyrek konuşmasında, programa katılanlara ve destek verenlere teşekkür etti; yeni programlarda buluşma dileğinde bulundu.

 

4. İSTANBUL’DA AHISKA TÜRKLERİ KÜLTÜR GECESİ

 

            Federasyonumuz adına İstanbul Ahıska Türkleri Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından hazırlanan gece, Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezi salonunda gerçekleşti.

Geceye federasyon başkanı Yunus Zeyrek ve İstanbul Milletvekili-AGİT Başkanvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş da katıldı. Zeyrek ve Yalçıntaş’ın duygulu konuşmalarından sonra Ahıskalı yüksek öğrenim gençliği tarafından hazırlanan skeç, türkü ve halk oyunları sahnelendi. Geceye katılan Çıldırlı Halk Şairi Korkmaz İkan’ın söylediği türküler, programa farklı bir lezzet kattı. Programın sonunda Federasyon Başkanı Yunus Zeyrek, Prof. Dr. Yalçıntaş’a, Ahıska Türkleri davasına verdiği destekten dolayı şükran plaketi verdi ve bu programı hazırlayan Dernek Başkanı Dr. Rüstem Mürseloğlu’na teşekkür etti.

 

5. RİZE’DE AHISKA RÜZGÂRI

 

            Aydınlar Ocaklarının 26. Şurası münasebetiyle 21-22 Mayıs 2005 günü Rize’de düzenlediği Türkiye ve Türk Dünyasının Meseleleri konulu toplantıya AHDEF Başkanı Yunus Zeyrek de katıldı. Zeyrek, Ahıska Türklerinin maruz kaldığı zulümleri yansıtan bir sinevizyon gösterisinin ardından yaptığı konuşmada, Ahıska Türkleri hakkında tafsilâtlı bilgiler verdi ve onların bugünkü durumunu anlattı. Büyük bir ilgiyle izlenen konuşma, Rize’nin mahallî basın yayın organlarında yankılandı. Şura sonuç bildirisinde de Ahıska Türklerinin içinde bulunduğu kötü şartların sona ermesi için gerekenin yapılması çağrısında bulunuldu.

 

6. DEVLET BAKANI PROF. DR. MEHMET AYDIN’I ZİYARET

 

            Uluslararası Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu (AHDEF) Başkan, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Dernek Başkanları, 5 Temmuz Salı günü, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet AYDIN tarafından makamda kabul edildiler.

Bakan ziyaretinde AHDEF heyetinde Başkan Yunus Zeyrek’le birlikte şu kişiler bulundu: Başkan Yardımcıları Bursa Derneği Başkanı Mevlüt Eşref ve İzmir Derneği Başkanı Dr. İbrahim Agara; Ankara Derneği Başkanı Dr. Kâzım Dursun, İstanbul Derneği Başkanı Dr. Rüstem Mürseloğlu, Esenler Derneği Başkanı Fatma Ağalı, Gürsu Derneği Başkanı Yusuf Nurigil, Antalya Derneği Başkanı Kerim Osmanlı, İstanbul’dan Prof. Dr. Mevlüt Ferhat ve Ankara’dan Dr. Adem Ahıskalı.

Bakan Prof. Dr. Aydın’ın öteden beri rahatsız olduğu Ahıska derneklerinin bölünmüşlüğüne bir nihayet verildiğinin göstergesi olarak, merkezi Bursa’da bulunan ve yakın zamanda yönetim kadrosunda değişikliğe giden Ahıska Türk Dernekleri FederasyonuBaşkanı Sabir Resul, Başkan Yardımcısı Murtaza Hocaoğlu, Genel Sekreter İbrahim Gibiroğlu ve Dr. Süleyman Aybek de bu ziyarete iştirak ettiler.

Ziyaret çok samimî bir havada başladı. AHDEF Başkanı Yunus Zeyrek, “Sayın Bakanım, Türk Dünyasının meselelerini ve bu arada Ahıska Türklerinin yaşadığı macerayla bu günkü meselelerini iyi bilen bir devlet ve bilim adamıyla müşerref olmaktan dolayı hepimiz çok sevinçliyiz. Bizim için bu anın özel bir anlamı var. Halkımızın bugün yaşamakta olduğu meseleleri arz etme fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Müsaade buyururlarsa meselelerimizi ve ardından da bu meseleler için çözüm tekliflerimizi Zâtıâlilerine arz etmek isterim.” diyerek konuşmasına başladı.

AHDEF Başkanı Zeyrek, Ahıska Türklerinin ikamet, eğitim, vatandaşlık, sağlık, diploma denkliği vs. gibi bütün meselelerini maddeler hâlinde anlattı.

Bursa Federasyonu Başkanı Sabir Resul de kısa bir konuşma yaparak, “Sayın Zeyrek sorunlarımızı anlattı. Bunlara ilâve edilecek bir şey yok. Yalnız ikamet meselesi, çocuklarımızın okul hayatını derinden etkilemektedir. Bu sorunların bir an evvel çözümünü beklemekteyiz.” dedi.

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, konuşmaları dikkatle dinledikten sonra özetle şunları söyledi: “Meselelerinizi biliyoruz. Her ne kadar Bakanlığımız Türk Dünyasından sorumlu bir bakanlık olsa da, bunca meselenin muhatabı olan diğer bakanlıkları da göz ardı etmemeliyiz. Bizim Bakanlığımızı ilgilendiren hususlarda gerekeni yaparız. Diğer konuları da ilgili bakan arkadaşlarımla görüşürüz. Ahıska Türklerinin meselelerinin çözümü hususunda gayret göstereceğiz. 3835 Sayılı Kanunun gözden geçirilerek günün şartlarına uygun hâle getirilmesi düşünülebilir. Devletimiz, Türk topluluklarının, bulundukları yerlerde huzurla yaşamalarını temennî etmektedir. Ancak Ahıska Türklerinin içinde bulunduğu hassas durumu daha dikkatle değerlendirmemiz lâzım. Bugüne kadar değerlendirilen ek kontenjanların bu sene de kullanılması hususunda ilgili arkadaşlarla görüşeceğim. İkamet meselesini de bu çerçevede değerlendireceğiz. Diploma denkliği hususunda bazı sıkıntılar var. Bunların aşılması lâzım. Sizler de tefrikaya düşmeden, birlik ve beraberlik duygularıyla hareket etmelisiniz.

AHDEF Başkanı Zeyrek, Ahıska Türklerinin bugünkü durumu hakkında bir rapor, Federasyon yayınlarından bazı örnekler ve meselelerle bunların çözüm önerilerini kapsayan bir dosyayı Bakana verdi.

Uzun zamandan beri devlet katında kimseye dertlerini anlatamamanın sıkıntısını yaşayan Ahıskalılar, Bakanın odasından memnuniyetle ve ümitlerle ayrıldılar.

 

7. ANKARA’DA BİRLİK ve KARDEŞLİK RÜZGÂRI

 

Altmış yıldan beri sürgün hayatı yaşamak zorunda bırakılan Ahıska Türklerinin dernek ve federasyonları arasındaki bölünmüşlük, öteden beri eleştirilmektedir. Binlerce Ahıskalının umudu olan dernek ve federasyonların hasmane bir tavırla faaliyet yürütmesinin, halk vicdanını rahatsız ettiği, her iki Federasyon yöneticileri tarafından da kabul edilmektedir. Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ı hep birlikte ziyaret eden iki federasyonun yöneticileri ve dernek başkanları, AHDEF’in Ankara ofisinde bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptılar. Toplantıya katılanlar, duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. İki Federasyon temsilcilerinin konuşmalarında üzerinde durulan ortak noktalar ve ittifak edilen görüşler şöyle özetlenebilir:

Halkımızı derinden üzen ve onların umutlarını solduran ayrılığa son verilmelidir. Yıllardan beri sürgün hayatı yaşayan bir halkı temsil edenler, her şeyden önce halkı düşünmelidirler. Bugün yaşanan sıkıntıların son bulması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Bunun için şahsî kapris ve kompleksi olanların kenara çıkması, samimî ve fedakâr kadroların davayı göğüslemesi gerekir. Ufak tefek kırgınlıkları sömüren ve bundan çıkar sağlamak isteyen kişileri saflara almadan, el ele vermek mecburiyetindeyiz. Ziyarete gittiğimiz Devlet Bakanı Sayın Aydın başta olmak üzere Ahıskalıların işlerinin görüldüğü bütün kurum ve kuruluşlar da bizden birlik istemektedir. Birliğe giden yoldaki engelleri kaldırmalıyız. Halkımız bizden bunu beklemektedir.

İstanbul’dan gelen ve bütün Ahıskalıların duygularına tercüman olan Prof. Dr. Mevlüt Ferhat şunları söyledi: “Birleşelim, bir çatı altında olalım. Geçmişte dedelerimizin yapmış olduğu bazı hataları biz de yapmayalım. Düşünün, bölüşecek bir şeyimiz yok, kaybettiklerimiz çok. Artık yeter. Mahvedici tartışmaları bitirelim, bizi sevmeyenleri sevindirmeyelim. AHDEF bir yaşını doldurdu, ayakta durmayı başardı, başarılı adımlarla yürüyor. Gelin daha ileriye yürümesine yardımcı olalım. Ahıska davasını kazanalım, ondan sonra tartışalım. Bizi iyi günler bekliyor.

Toplantıya katılanlar, tekrar bir araya gelmek dileği ve samimî duygularla ayrıldılar.